EKO droge worst van echte scharrelvarkens van Boerderij De Weide in Buren
keuze uit: naturel, knoflook, peper of venkel
De Weide was in 1998 een van de eerste boerderijen in Nederland met het biologisch houden van varkens. De dieren kunnen zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag vertonen. De vleesvarkens kunnen altijd in het buitenverblijf, de zeugen kunnen naar de weide om te wroeten en grazen en genieten van modder, frisse lucht en zon. In het binnenverblijf kunnen ze liggen en spelen in natuurlijk verrijkingsmateriaal, zoals stro.
De varkens, waar deze worst van is gemaakt, zijn geslacht door Henk Jonkers in Est.
Truffelkaas van melk van boerderij De Pippert in Ophemert, 400 gram
De Pippert levert melk aan de kaasmakerij van Meester Affineurs in Rhenen, die er diverse soorten kaas van maakt, waaronder truffelkaas.
Zo’n 200 Holstein koeien en kalfjes lopen minimaal 120 dagen per jaar buiten. In de zomer kunnen ze onder de hoogstam fruitbomen in de schaduw liggen. De Pippert streeft naar een gesloten kringloop: al het ruwvoer komt van het eigen land. Sinds 1 januari 2020 gebruikt het bedrijf gentechvrij krachtvoer. Ook is het mogelijk om luxe te kamperen (BoerenBed).
Ambachtelijke pruimenchutney van Patricia Majoie in Ophemert
Patricia woont in een oud boerderijtje met daarachter een hoogstamboomgaard. Omdat die voor eigen gebruik teveel fruit produceert, wordt van een deel van de oogst door een gespecialiseerd bedrijf appelperencider gemaakt onder de naam Droncken Hondt. Zelf maakt Patricia onder andere vlierbloesemsiroop, druivengelei, gedroogd fruit en pruimenchutney.
Alles van onbespoten fruit.
Hartige kaascrackers en zoute stengels van Echte Bakker Van Walderveen
Van Walderveen behoort tot de top van de Nederlandse bakkers. We zijn dan ook trots op hun producten. Voor dit luxe pakket zijn dat kaaskrackers (met 48+ oude kaas van boerderij Noordam in Hellouw) en 2 soorten roomboter zoute stengels (met kaas en met amandel). N.B. de kaascrackers staan niet op de foto.
Handgemaakte bonbons en truffels van World of Chocolate in Buren (UTZ kwaliteit)
World of Chocolate is een sfeervolle chocolaterie in een monumentaal pand in Buren.
Er worden ambachtelijke, handgemaakte bonbons en truffels, en overheerlijke soorten chocolade verkocht. Sommige zijn echte kunstwerkjes.
Waalnoot likeur van Stokerij Lubberhuizen in Varik, 0,2 liter
Een bitterzoete walnotenlikeur, gemaakt van onrijpe groene walnoten. Hij doet denken aan een Italiaanse ‘nocino’. In Italië is het traditie om op 24 juni, de dag van San Giovanni (Sint Jan), de onrijpe walnoten te plukken om er een likeur van te maken. De noten hebben dan nog geen harde schaal gevormd en zijn door en door zacht. De walnoten voor de Waalnoot zijn ook eind juni geplukt en komen van bomen uit de Betuwe. Lubberhuizen heeft de schaalvruchten, samen met kruidnagel en kaneel, maanden laten macereren op graanalcohol. De specerijen zijn afkomstig van Jacob Hooy, opgericht in 1743 en hofleverancier sinds 1815.
Het bottelen gebeurt begin december.
Het resultaat is een donkerbruine, bitterzoete likeur, die geurt naar chocolade, tabak en bosgrond. Een complex digestief dat, geserveerd naast koffie of een dessert, na de maaltijd de spijsvertering op gang helpt. Stokerij Lubberhuizen is vergunninghouder.
Rozenbottel-rozemarijnzeep
Ambachtelijk gemaakte zeep van Annamarie Kranendonk in Ophemert (boerderij De Pippert).
Gemaakt van olijfolie, kokosolie, cacaoboter en loog. Uit de tuin van De Pippert heeft Annamarie rozenbottels, aardbeien, rozemarijn, watermunt en citroenmelisse toegevoegd. Er zit geen etherische olie in de zeep.